Seperti tahun-tahun sebelum ini pertandingan NICTSeD dan CAKNA dibuka sekarang. Kali ini kami merancang pertandingan peringkat negeri untuk mencari peserta yang boleh memberikan cabaran kepada negeri-negeri lain nanti.

Kepada sekolah yang baru mendengar kami akan memberikan sedikit pendedahan

NICTSeD

NICTSeD or National ICT Security Discourse is the Malaysia’s first national cyber security school discourse initiated and organized by CyberSecurity Malaysia, in collaboration with the Ministry of Education (MOE) Malaysia. Since its inception in 2013, the program has successfully achieved its goal as a method of disseminating knowledge on cyber security in a way that would be interesting for students and teachers.

The main objective of this program is to encourage the creative and critical thinking of its participants on the current internet and technological issues being discussed on a global scale and how online risk and challenges can be overcome, and in the process teachers and students thus become smart and ethical Internet users.

Maklumat pertandingan akan dimaklumkan melalui website www.cybersafe.my dalam masa terdekat. Sekolah bolehlah bersedia dengan pelajar berkaitan iaitu 4 orang peserta dan seorang peserta simpanan.

CAKNA

Pertandingan Cabaran Keselamatan Siber Nasional (CAKNA 2020) dianjurkan oleh
Bahagian Sumber dan Teknologi Pendidikan (BSTP), Kementerian Pendidikan
Malaysia buat kali ke-3 dengan sokongan kepakaran oleh CyberSecurity Malaysia di
bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM).

Pertandingan ini menggunakan Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar.

Penyertaan terbuka kepada semua murid tingkatan 4 dan 5 sekolah menengah
harian (kecuali Sekolah Berasrama Penuh (SBP) atau sekolah yang mempunyai lebih
daripada 80% murid yang tinggal di asmara).

Pertandingan ini adalah dalam bentuk kumpulan dan diwakili oleh 2 orang peserta daripada setiap sekolah.

Berkaitan dengan CAKNA peraturan dan tajuk telah dikeluarkan iaitu ‘Kepentingan fasih digital dalam kalangan murid pada Abad ke-21. Bincangkan.’