Sepertimana maklum Digital Competency Score (DCS) akan bermula pada 15hb Sept – 22 November 2019 bagi fasa II iaitu untuk sekolah rendah iaitu pelajar Tahun 6.

Sukacita kami ingatkan guru-guru supaya segera memasukan maklumat pelajar ke dalam sistem DCS dengan kadar segera supaya tidak berlaku kesesakan sistem.

URL DCS boleh dilayari di http://dcs.moe.edu.my/

Panduan Sekolah Rendah

1. Log masuk DCS menggunakan KOD Sekolah
  2. Daftar Guru Admin
  3. Daftar Guru Kelas
  4. Guru Kelas buat DUA Kelas
  5. Guru Kelas muat naik maklumat pelajar (menggunakan format files excell csv) ke setiap Kelas terlibat (1 kelas 20 orang pelajar)
  6. Pelajar log masuk dengan menggunakan no mykid sebagai ID dan 4 digit terakhir sebagai password.
  7. Jawab 20 level sampai habis dan pelajar akan memperolehi sijil digital dan lencana di akhir permainan.

Sebarang masalah sila gunakan sistem support dalam sistem. Terdapat video panduan juga dalam ruangan bantuan.